Faaliyetlerimiz

Grubumuzun Faaliyetleri.

Saha Çalışmaları

1-) 30.11.2021 Tarihinde Mardin Artuklu Üniversitesinde gerçekleşen intihar olayından etkilen öğrenci ve personellere destek verilmesi talebi üzerine üniversiteyle işbirliğine gidilerek, bu hizmetin verilmesi amacıyla EMDR TİG gönüllülerinden Akredite EMDR Terapistti Ferhat Yılmaz ve Akredite EMDR Terapistti Seçkin Uğurcan müdahale için çalışmaya gönüllü olmuş ve görev almışlardır. Uygulama esnasında gerekli olan eğitim ve materyalleri hazırlanmıştır. Görevlendirdiğimiz iki arkadaşımıza uygulama öncesi ölçek ve grup manuellerinin kullanımıyla ilgili gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. 

Ayrıca, Üniversitenin psikoloji bölümüne de Travma ve EMDR konusunda seminer çalışması yapılmıştır. 30.11.2021 Salı günü Mardin’e giden arkadaşlarımız, 3 gün için de 4 grup çalışması gerçekleştirmiş, bu çalışmada öncelikli ihtiyaçlı 60 kişiyle çalışılmayı tamamlamışlardır. Yapılan değerlendirme sonucu belirlenen 16 kişinin online destek alması önerilmiştir. Gelecek talebi karşılamak için gönüllü terapistlerimizden 26 kişi belirlenmiş ve destek için onayları alınmıştır. İntihar ve sonrası olaylarda danışanlara yaklaşım konusunda Doç. Dr. Hakan Delibaş gönüllü terapistlerimize 2 saatlik bir hatırlatma eğitimi vermiştir. Asena Yurtsever hocamızda R-tep ve yakın tarihli travmaya müdahale konusunda aynı kişilere 3 saatlik bir hatırlatma eğitimi vermiştir. Hizmet almak isteyen 12 danışan başvurusu olmuştur. Listede isimleri bulunan gönüllü terapistlere destek almak isteyenler dağıtılmış ve görüşme süreçlerinde Nalan Saban ve Zeynep Özmeydan tarafından süpervize edilmişlerdir.

 2-) İzmir Gaziemir’de yaşanan aile içi cinayet ve intihar olayından etkilenen mahalle sakinlerine Gaziemir belediyesinden gelen talep üzerine çocuk, ergen ve yetişkinlere destek sağlandı. Bu çalışma için Avrupa Akredite Yetişkin ve Çocuk Ergen Danışmanı Nalan Saban  görev almış. Çocuk danışanların yüksek yararı düşünülerek gönüllü çocuk ergen EMDR terapistlerimizle birlikte İzmir’ de çalışma oturumlarını gerçekleştirmiş. Yetişkinlerden ihtiyacı olanlarla yapılan yüz yüze grup çalışmalarından sonra online bireysel destek sağlanmıştır.

 3-) Kahramanmaraş ve çevre illeri etkileyen deprem felaketi sonrasında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıyla yapılan protokol doğrultusunda doğal afetlerde psikososyal çalışma 3. aşama paydaşı olarak saha ve online çalışmalar planlanmıştır. Bu çalışmalara 2023 yılında 1138 terapistimiz gönüllü olmuştur. Bakanlığımızdan arama kurtarma ve psikososyal ekiplerin çalışmaları bittikten sonra saha ve online çalışma iznimiz gelmiştir. Çalışma iznimiz gelene kadar planlama, ekiplerin koordinasyonu ve yoğun bir eğitim sürecimiz gerçekleştirilmiştir. 783 yetişkin, 355 çocuk alanında çalışan üyelerimizin desteğiyle saha da ve depremzedelerin transfer edildiği illerde bireysel ve grup yüz yüze çalışmalar yapıldı. Teknolojik olanağı olanlarla online çalışmalar gerçekleştirildi.

Bu çalışmalar katılan gönüllülerimize yakın tarihli travma protokolleri ve destek eğitimler sağlandı. EMDR eğitmenlerimiz, danışmanlarımız ve alanında uzman kişilerin farklı konularda eğitim ve online platformlarımızda yayınlar yapması sağlanmıştır.

Çalışan gönüllülerimize düzenli süpervizyonlar verilmiştir.

Depremden etkilenen üyelerimize ulaşılmış, moral grupla çalışmaları sağlanmıştır.

Bakanlıkla yapılan işbirliği neticesinde psikososyal ekipleriyle de çalışmalar yapılmıştır. Özellikle akut dönemde görev almış ve ikincil travma ve bölgede deprem yaşantısı olan görevli personellerle çalışılmıştır.

Bu çalışmada:

1138 üyemiz gönüllü olmuştur.

Yetişkin terapist sayısı: 783

Çocuk terapist sayısı:355

Saha: 138 gönüllümüz deprem bölgesine, 29 ekip olarak gitmiştir.

Deprem bölgesinde yüz yüze: Kayıtlı: 4170 kişiyle çalışılmıştır.

Yetişkin danışan sayısı: 3158

Çocuk danışan sayısı: 1012

Deprem bölgesi dışında: Kayıtlı 4198 kişiyle çalışılmıştır.

Yetişkin danışan sayısı: 3215

Çocuk danışan sayısı: 873

Bu veriler Haziran 2023 tarihine kadar erken dönem çalışmalarımızın verileri olarak aşağıda bilginize sunulmuştur.

Saha çalışmalarımızda:

Toplam: 8258

Yetişkin: 6373

Çocuk  : 1885 

Online çalışmalarımızda:

Toplam:3752

Yetişkin: 2641

Çocuk: 1111 

4-) Dernek Başkanımız Emre Konuk’ ta EMDR TİG çalışmalarını sahada izlemek, çalışmalarımıza destek ve ekiplerimize süpervizyon vermek için deprem bölgesinde bizlere katılmıştır. Aynı zamanda yerel yöneticileri ziyaret ederek görüşmeler gerçekleştirmiştir.

5-) Trauma Aid Europe yıllık konferansında Hayal Demirci ve Zeynep Zat ülkemizde ki deprem de yapılan çalışmalar konusunda sunum gerçekleştirmişlerdir.

6-) “Türkiye için Erken Müdahale Sempozyumu” Avrupa Derneği’ndeki 13 eğitmenin katılımıyla 2 gün sürdü. 360 gönüllümüz. Bu usta eğitmenlerden, erken dönem çalışmalarında kullanılan teknikler ve stratejileri dinleme imkanı bulabildiler.

7-) 140 gönüllü terapistimizin katılımını sağladığımız, Zeynep Zat ve Tuba Akyüz hocalarımızın liderliğinde pek çok danışmanımızın süpervizörlüğünde 2 G-tep eğitimi düzenlenmiştir.

8 -) 430 gönüllü terapistimizin katıldığı, 14 danışmanımızın kolaylaştırıcılık yaptığı 4 defa düzenlediğimiz R-tep eğitimiyle Sevgili Hocamız Asena Yurtsever EMDR TİG ekiplerinin güçlenmesine büyük destek sağlamıştır.

9-) 300 kişinin katılımıyla saha da ve online da çalışmalarımıza büyük bir hız ve verim sağlayan Flash Eğitimi için Emre Konuk Hocamız eğitim vermiş ve süpervizyonları sayesinde gönüllülerimize katkı sağlamıştır.

10-) Çocuk ve Ergen çalışanlarına saha da çok ihtiyaç duyduğumuzu söylediğimizde Sevgili Ümran Korkmazlar Hocamız, “Çocuklar için Grup EMDR” ve “ Çocuk Flash Teknik” eğitimi düzenleyerek materyallerimize katkı vererek, süpervizyonlarıyla gerek danışmanlığıyla 560 gönüllümüze bilgi ve deneyimlerini aktarmıştır.

11-) Esther Bar Sadeh “ Kriz ortamlarında çocuğa bakım verene müdahale eğitimi” verdi. 320 gönüllümüz bu eğitimden faydalandı.

12-) Reyhana Seedat eğitmenliğinde “ Amputasyonlara bağlı uzuv ve fantom sendromunda müdahale ve EMDR ‘ da hikaye tekniklerinin kullanımı “ konusunda verdiği eğitimlerden 320 gönüllümüz faydalandı.

13-) ASHB, AKUT, BAKUT, AFAD, Madenciler Derneği, Yeni Bir Hayat Vakfı, Aydın Doğan Vakfı gibi kurum ve kuruluşların müdahaleye giden çalışanlarına ve sorumluluk alanında olan kişilere psikolojik destek verilmiştir.

14-)  III. Travmatik Stres Kongresin’ e EMDR Derneği adına Prof. Dr. Uğur Gürgan ve Hayal Demirci katılarak panel ve atölye çalışması gerçekleştirmişlerdir.

15-) Farklı üniversitelerden gelen talep üzerine deprem yaşantısı olan öğrencilerle çalışma planlanmıştır.

16-) Deprem sonrasında hemen İstanbul’ a transfer edilen 200 çocukla akut ve erken dönem çalışmaları yapılmıştır.

17-) Farklı illerde ki kamp, yurt, otel vb toplu merkezlere transferi sağlanan depremzedelere Bakanlığımız aracılığıyla ulaşıldı.

18-) Alo 183 ve EMDR TİG işbirliği sağlanarak telefonla Alo 183 ‘de triajı alındıktan sonra TİG’ e yönlendirme sağlandı.

19-) Akut dönemde Best Seller firması bölgede ki ve diğer illerde ki çalışanları için bağış karşılığında, psikososyal, grup ve bireysel destek sağlandı.

20-) Europa Caritas Italiana ‘ dan gelen talep üzerine, deprem bölgesinde yaşayan ve İzmir’ e konukevlerine getirilmiş ailelerle bireysel çalışmalar yapılmıştır. Europa Caritas Italiana Derneğinden gelen talep üzerine depremde yardım eden üyelerine psikolojik destek sağlanmıştır. Europa Caritas Italiana Derneği’n travma müdahale ekibi oluşturması için düzenlenen sempozyumda eğitim ve danışmanlık Hayal Demirci, Uğur Gürgan, Elif Arabacı tarafından verilmiştir. Verilen destek karşılığında derneğimize bağış sağlanmıştır.

21-) “Yeni Bir Hayat” vakfından gelen talep üzerine sahada çalışmış gönüllü ve profesyonelleri için online grup çalışmaları planlanmış. Ahmet Cemil Ölçer ve Doç. Dr. Emir Tufan Çaykuş liderliğinde gönüllü terapistlerimizle yapılan çalışma tamamlanmıştır.

22-) “ Değerlisin.” Derneğinden gelen talep üzerine destek sağlanmış.  İşbirliği çalışmaları için yapılan toplantı ve organizasyonlar Nalan Saban liderliğinde sürdürülmektedir.Aile içi şiddet ve ensest vakalarının adli süreçle beraber takip edilmesi düzleminde temellenen çalışma , önleme, koruma çalışmalarınında eklenmesiyle geliştirilmiştir. Eylül 2024 ayında çalışma tüm ülkemizde Barolar Birliği ve Finansbank desteğiyle başlayacaktır.

23-) Uğur Gürgan liderliğinde Balıkesir Üniversitesi’ nin desteğiyle EMDR TİG internet sayfası yayına  hazırlanmıştır. Dernek internet sayfası bağlantıları yapılması için beklemekteyiz.

24-) TULPARS, sivil savunma ve arama kurtarma derneği çalışanlarına, Mustafa Çetinkaya liderliğinde gönüllü terapistlerimizle psikolojik destek sağlanmıştır.

25-) Düzce Gölyaka Depremi sonrasında 109 yetişkin, 14 çocuk müracaatçıyla çalışılmıştır.

26-) Rotary Kulüp ve ÇATED Derneği’nin Hatay odağında başlayan ve genişletilmesi planlanan “Terapi Al” projesine başlandı.

27-) Final Anadolu Lisesi’ n de yaşanan olaydan etkilenen kişilere verilen destek devam etmektedir. 

28-) Deprem sonrası gelen müracaatlar sürmekte ve online destek verilmeye devam edilmektedir. İhtiyaca göre illerde yüz yüze destekler de gönüllülerimiz tarafından sağlanmaktadır.

Sosyal Medya:

EMDR TİG medya grubunun çalışmalarından söz edecek olursak. Sayfanın ismi EMDR Travma İyileştirme Grubu (TİG) olarak değiştirilmiştir. 2023 yılında toplamda 276 içerik hazırlanıp servis edilmiştir. Tüm medya operasyonları toplamda 100.000 – 110.000 arası kullanıcı ile iletişime geçilmesini sağlamış, 500.000-550.000 arası gösterim sayısı getirmiştir. Canlı yayınlar ile toplamda 70.000 üzeri izlenmeye ulaşılmıştır. 2023 yılı içerisinde toplamda 10.000’den fazla takipçi kazanılmıştır. Takipçi sayısı 18.000’den 29.000’e (%55) yükseltilmiştir.

2023-2024 yılında; 24 adet Canlı yayın yapıldı. Bu canlı yayınlar sadece ülkemizde değil Azerbaycan, Arap Ülkeleri, Kanada, Almanya vb. çok ülkeden izlendiği istatistiklerimizde yer almıştır.

Aynı zamanda bu yayınların sadece üyelerimiz değil, EMDR eğitimi almamış meslektaşlarımız, alan öğrencilerimiz ve farklı meslek grupları tarafından izlendiği de istatistiklerimiz de gördük.

Aşağıda bu canlı yayınların tarih ve süre bilgileri yer almaktadır;

1-) 12 Şubat 2023 – Kahramanmaraş Depremi Soru Cevap. Konuk: Asena Yurtsever, Moderatör: Şengül Demirsoy Böcü, Süre: 61:40

2-) 15 Şubat 2023 – Kahramanmaraş Depremi Canlı Yayını. Konuk: Emre Konuk, Moderatör: Nilüfer Dursun Gönüllü. Süre: 83:52

3-) 18 Şubat 2023 – Deprem ve Çocuk. Konuk: Ümran Korkmazlar, Moderatör: Özge Koçak. Süre: 34:23

4-) 3 Mart 2023. Yaralarımızı Beraber Sarmak. Konuk: Zeynep Zat. Moderatör: Seçkin Uğurcan. Süre: 38:26

5-) 11 Mart 2023: 6 – 12 Mart Deprem Saha Çalışmaları Canlı Yayını. Moderatör: Hayal Demirci. Süre: 42:56

6-) 18 Mart 2023. 12– 19 Mart Deprem Saha Çalışmaları Canlı Yayını. Moderatör: Seçkin Uğurcan. Süre: 48:31

7-) 27 Mart 2023. 26 Mart – 2 Nisan Deprem Saha Çalışmaları Canlı Yayını. Moderatör: Hayal Demirci ve Emre Konuk. Süre: 22:17

😎 8 Nisan 2023. 2 – 9 Nisan Deprem Saha Çalışmaları Canlı Yayını. Moderatör: Hayal Demirci. Süre: 22:59

9-) 8 Nisan 2023. Deprem Sonrası Yas Travması Canlı Yayını. Konuk: Mustafa Çetinkaya. Moderatör: Seçkin Uğurcan. Süre: 65:50

10-) 15 Nisan 2023. 9 – 16 Nisan Deprem Saha Çalışmaları Canlı Yayını. Moderatör: Hayal Demirci. Süre: 23:26

11-) 15 Nisan 2023. 23 – 30 Nisan Deprem Saha Çalışmaları Canlı Yayını. Moderatör: Hayal Demirci. Süre: 25:09

12-) 7 Mayıs 2023. 30 Nisan – 7 Mayıs Deprem Saha Çalışmaları Canlı Yayını. Moderatör: Hayal Demirci. Süre: 39:44

13-) 12 Mayıs 2023. 7 – 13 Mayıs Deprem Saha Çalışmaları Canlı Yayını. Moderatör: Hayal Demirci. Süre: 32:59

14-) 22 Mayıs 2023. 15–22 Mayıs Deprem Saha Çalışmaları Canlı Yayını. Moderatör: Hayal Demirci. Süre: 57:11

15-) 26 Mayıs 2023. 21 – 27 Mayıs Deprem Saha Çalışmaları Canlı Yayını. Moderatör: Hayal Demirci. Süre: 35:53

16-) 2 Kasım 2023. EMDR Derneği İnsani Yardımlarda Ne Yapar? Canlı Yayını. Konuklar: Emre Konuk, Asena Yurtsever, Hayal Demirci. Moderatör: Şengül Demirsoy Böcü. Süre: 67:49

17-) 25 Ocak 2024, 6 Şubat Kahramanmaraş Depremi, konuk: Nalan Saban, Moderatör: Şengül Demirsoy Böcü

18-) 6 Şubat Kahramanmaraş Depreminden bu güne, Konuk: Hayal Demirci, Moderatör: Şengül Demirsoy Böcü

19-) 13 Şubat 2024, Psikolojik Dayanıklılık, Konuk: Şirin Atçeken, Moderatör: Ezgi Horzum

20-) 9 Mart 2024, EMDR’ la iyi hissetmek mi? İyi olmak mı? Konuk: Doç. Dr. Hakan Delibaş, Moderatör: Esra Bozdemir

21-) 2 Nisan 2024, Otizm’den konuşalım Konuk: Nalan Saban, Moderatör: Ezgi Horzum

22-) 28 Nisan 2024, Bağımlılık ve EMDR, Konuk: Doç. Dr. Adnan Çoban, Mustafa Çetinkaya, Moderatör: Seçkin Uğurcan

23-) 16 Mayıs 2024, Travma, Kültüre Duyarlı Terapi ve EMDR, Konuk: Hejan Epözdemir Vervad. Moderatör: Nimet Urul

24-) 30 Mayıs 2024, Travma ve Beyin, Konuk: Dr. Görkem Alban, Moderatör: Ezgi Horzum

25-) 4 Temmuz 2024, EMDR TİG Faaliyet raporunun paylaşılması. Moderatör: Şengül Demirsoy Böcü

Ayrıca; hikayelerde bir çok içerik paylaşılmıştır. EMDR Derneği tarafından yürütülen tüm eğitimlerin duyuruları yapılmıştır. Kahramanmaraş Depremi için gerçekleştirilen tüm eğitimlerin duyuruları yapılmıştır. Toplumsal olarak önemli olayların hepsine ivedilikle içerikler paylaşılmıştır.

Son olarak; Instagram sayfası içeriği, yazı stili ve çerçevesi tek ve standart bir hale getirilmiştir. Bu sayede sayfa tek ve bütün bir algıya sahip olmuştur. Ekip olarak yılda

toplam 24 toplantı düzenlenmiştir. Sayfa şu an 29.300 takipçiye sahiptir.

 

Moral Grup:

Moral Grup bünyesinde ki çalışmalara bakacak olursak, konusunda donanımlı ve deneyimli, gönüllü “71” TİG üyesi bulunmaktadır. 2023 yılı içinde, özel yaşamlarındaki etkiler ( gebelik, yakınların vefatı, sahada görev alma, vs) nedeniyle daha az danışan alan üyeler, diğer üyelerin katkısıyla Moral Grup içinde tolere edilmiş ve “58” terapist aktif olarak görev almıştır.

TİG Üyesi 81 meslektaşımıza destek verilmiştir.

Depremzede danışan yoğunluğunda, Moral Grup, meslektaşlarımız dışında depremzedelere de destek vermiş ve Bölgelerle işbirliği sağlanarak, 18 depremzede ile çalışılmıştır.

Teknik Ekip:

Teknik ekip ve Selin Bal’ın büyük emek verdiği yazılım çalışması ne yazık ki dövizdeki artış kaynakları olarak hazırlanmış olmasına rağmen satın alınamamıştır.

Aktif ve yenilenmiş gönüllü verileri girişi yapıldı.

Müracaatçıların başvuruları alındı.